12 jan. 2013

Rotfrukter i ugn med korv

Heter det rotfrukter eller rotsaker? Vi kör med rotfrukter. Följande maträtt hör till bland dom bästa vardagsmaträtterna om man frågar mig. På vintern är ofta salladen, grukan och tomaten så vidriga till smaken att det länar sig att satsa på finska rotfrukter. Och vad är bättre än det; gott, billigt och bra näringsvärden. Om man däremot vill ha de festligt får man det genom att skippa korven och i stället servera rotfrukterna med t.ex. rostbiff  eller ugnslax.

Receptet hittade jag ursprungligen i en Birka-tidning som jag satt och bläddrade i då jag åkte buss nån grå vardag. Hade visserligen gjort ugnsrotfrukter förr men aldrig med korv.

Nam! Här väntar dom färdigt kryddade på att
 få åka in i ugnen. 

Mängderna i detta recept är endast  riktgivande och lite omarbetade från orginalreceptet. Vi brukar improvisera med det man a) råkar ha hemma eller b) har lust att köpa då vi är i butiken. Potatis, morot och lök är det som alltid hänger med, resten lite beroende på årstid och fiilisen. Fiilisen brukar dock utan undantag vara "more is more", vilket betyder att vi sällan gör endast en plåt per gång. När man en gång kommer igång med att skala, tvätta och skära så blir det snabbt såna mängder att dom får gräddas i två omgångar. Och så har man mat i en vecka, najs!

Ingredienser (ca.)
10 potatisar
4 morötter
½ kålrot
1 paprika
1 rödlök
1 blomkål
(annat som är gott att lägga till är t.ex. broccoli, batat, rotselleri, palsternacka, champinjon, rova...)
salt, peppar, paprikapulver
färsk eller torkad timjan
1 paket a-klass grillkorv (eller Bratwurst)

Oljeblandningen:
ca 3msk olivolja
några vitlöksklyftor (eller många om du gillar vitlök, heh)
(färsk eller torkad timjan)

Dippen
5dl kvarg
1-2 påsar dippulver med tzatsikismak
lite mjölk


Efter 15 minuter öser man på med
korvskivorna.
Och så tillbaka in i ugnen. 
  1. Lägg ugnen på 200 grader. 
  2. Skölj, skala och skär rotfrukterna i mindre bitar.
  3. Skär och skiva löken, paprikan och blomkålen.
  4. Lägg allting på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
  5. Blanda olivoljan med önskat antal pressade eller hackade vitlöksklyftor. Om du använder torkad timjan så tillägg den i oljeblandningen.
  6. Häll oljan över rotfrukterna/grönsakerna och blanda om. Salta och peppra ytterligare vid behov. Om du använder färsk timjan så strö på. Lägg i ugnen.
  7. Skiva korvarna i ca ½ cm breda skivor. Då rotfrukterna varit i ugnen ca 15 minuter, tillsätt korvarna och grädda ytterligare ca. 15 min. Beroende på hur stora bitar du skurit kan gräddningstiden vara aningen längre. 
  8. Under tiden du väntar på att maten blir färdig, blanda dippulver med tzatsikismak och kvarg samt tillsätt mjölk så att konsistensen blir mjukare. 
  9. Färdigt! Njut...


Färdigt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök