9 jan. 2013

Blinier


Försökte fundera ut någon maträtt som är speciellt vinterbetonad. Svaret var simpelt, blinier förstås! För tillfället pågår blinisäsongen, märkte att t.ex. Ravintola Lasipalatsi har bliniveckor där man får äta hur mycket blinier (och fyllning) som helst för 29,90! Borde säkert testas. Blinier är en rysk delikatess som kännetecknas av att de görs på bovetemjöl. Mycket gott som bjudmat en vinterkväll och genom att variera fyllningarna får man det även mångsidigare så det passar för alla smaker. 

Ingredienser

Blinier:
(Smeten kan göras flera timmar i förväg och förvaras i kylskåpet. Tillsätt äggvitan först då du skall steka, det gör blinierna fluffiga)
10 g jäst
2 ½ dl ljummen mjölk (37 grader)
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl (man kan även använda endast bovetemjöl, då 2½dl bovetemjöl istället)
¾ dl gräddfil
1 äggula
1 krm salt
1 äggvita
smör

1. Rör ner jästen i mjölken. 
2. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt.
3. Vispa smeten slät och låt den jäsa minst en halv timme.
4. Vispa under tiden äggvitan hård. Blanda försiktigt ner den i smeten.
5. Stek blinierna i (mycket) smör, gärna i en blinipanna. 

Fyllning:
  • På bilden och min solklara favorit:  fiskrom enligt budget, hackad löck och smetana.
  • För fiskallergiker kunde man tänka sig t.ex. svampsallad, skinkröra, saltgurka med smetana och honung.
  • Andra fiskvarianter är gravad lax (hackad i små bitar), räkrör, ja- you name it.  



Ps. Gott med lite öl och snaps till ;) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök