Detta är resultatet av ett paket malet kött och annat som jag hittade i båten. Och förstås örterna som fanns till för båtgästerna på Seglinge, härligt! Inspirationen till maträtten fick jag av en kompis som en vårkväll kom till oss med två liknande burgare, älska att bo så nära sina vänner. Och att vännerna gillar mat.
Receptet för 4 personer:
Burgarinnehåll:
4 skivor fullkornsrostbröd
2 tomater
1/3 gurka
1 kruksallad
1 rödlök
1 halloumiost (200g)
Biffarna:
400g malet kött
1 lök eller 2 nylökar
3 vitlöksklyftor
1 kub fetaost (eller salladsost)
3 ägg
3 msk skorpsmulor
½-1 dl färska örter, jag använde persilja, basilika, timjan och oregano
Salt, peppar, paprikapulver
Tzatsikin:
2/3 gurka
2-3 vitlöksklyftor
3 dl turkisk yoghurt
Salt, socker och peppar
1. Börja med biffarna. Hacka löken, vitlöken och örterna. Skär fetan i mindre bitar.
2. Blanda det malda köttet med löken, vitlöken, örterna, fetan, äggen, skorpsmulorna och krydda enligt smak.
3. Lägg blandningen åt sidan under tiden du förbereder resten.
Örter på Seglinge, var så god. Tack tack. |
4. Fortsätt med tzatsikin.
5. Riv gurkan och pressa bort överflödig vätska.
6. Pressa vitlöken i en bunke.Tillsätt den rivna gurkan och turkiska yoghurten.
7. Salta, sockra och peppra och lägg sedan i kylskåpet. Smakerna blir bättre då de får "dra sig" en stund.
8. Förbered sedan innehållet till burgarna. Skiva tomaten, gurkan och rödlöken.
9. Skiva halloumin och stek i en stekpanna tills ytan är gyllenbrun.
10. Ta fram köttblandningen och forma blandningen till 4 lika stora bollar. Platta sedan till bollarna så att det blir rejäla biffar.
11. Stek i en skvätt olja i stekpanna tills biffarna är genomstekta (tar en god stund).
12. Under tiden biffarna steks, rosta 4 brödskivor.
13. Lägg sedan ihop burgarna. Först på tallriken kommer brödskivan med en mycket rejäl klick tzatsiki på. Därefter salladsblad, gurka, tomat, rödlök och den stekta halloumin.
14. Då biffarna är färdiga lägger du de överst. Toppa med eventuellt lite tzatsiki eller dekorera med ett basilikablad.
15. Servera och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för ditt besök