Vad är en svartrot? Wikipedia berättar mera :)
Behövs för 4 portioner förrätt:
Soppan:
350-400 gram svartrot
50 gram smör
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
8 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
salt, peppar, vitpeppar
Örtoljan:
2 kvistar persilja
2 kvistar timjan
½ dl olivolja
salt
Till servering:
Några kvistar timjan
3-4 skivor rågbröd (stekt i smör)
1. Skölj och skala svartroten. Skär den i mindre bitar.
2. Skala vitlöken och schalottenlöken och hacka i mindre bitar.
3. Fräs lökarna och svartroten i smör i en kastrull.
4. Tillsätt grönsaksbuljongen och grädden och låt sedan koka tills svartroten blir mjuk.
5. Under tiden soppan kokar kan du tillreda örtoljan och rågbröden. Mixa örterna i en matberedare och tillsätt oljan och lite salt.
6. Skär rågbrödsbitarna i mindre bitar och stek sedan i smör med lite salt och peppar. Låt svalna.
7. Då svartrötterna är mjuka, mixa med en stavmixer till en slät soppa.
8. Lägg upp i portionsskålar. Ringla över örtoljan och dekorera med timjan. Servera med rågbröden.
Inte så estetisk, men god! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för ditt besök